Saturday, April 30, 2011

Bila kesihatan mula menjadi tidak stabil .


Hanya mampu membaca sambil baring .


Tapi kepala entah ke mana .


Dan bila dengar lagu blog ni macam feeling romantik pulak datang .


Oh ! pelik dengan diri sendiri .




Semoga diberi kesihatan yang baek untuk mengadap tiga saja lagi paper .


Tiga je .


Sikit je lagi .


Basyah !


:)

Thursday, April 28, 2011

  enjit enjit semut

Entry ini adalah entry animal abuse . 


Ehem . ehem .


Hari ini . dilaporkan . seorang budak perempuan aka nenek . telah melakukan pembunuhan kejam terhadap binatang binatang yang agak merimaskan dan mungkin memberi kesan negatif jika terlalu baek hati dibiarkan menginap terlalu lama di dalam bilik . apakah binatang itu ? mari sama sama kita terjah !*sambil gaya abang naz rambut ketak*


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


Inilah binatang yang telah membuatkan hidup budak perempuan aka nenek menjadi tidak aman seketika .


bala tentera semut .

ketua semut yang dicari tapi masih belum berjaya ditemui !


Aduan yang diterima : sudah beberapa hari saya terlihat dea berjalan jalan sambil bercumbuan jika berjumpa sahabatnya . di atas meja . di bawah meja . di kanan saya . di kiri saya . dan paling saya marah sekali bila tanpa segan silu dea makan makanan saya . dahla masuk tak bagi salam . saya pun dea tak salam . tiba tiba buat perangai macam bilik ini dea yang punya . terus makan makanan tanpa dipelawa . rasa marah tak kalau terjadi pada kamu ? marah tak ? marah tak ? marah tak ? ke kamu memang penyayang terhadap semut ? hiks . 


Budak perempuan berkata : tetapi hari ini . rasa belas kasihan dan penyayang itu telah pudar akibat biskut yang baru dibeli semalam telah dimakan tanpa rasa bersalah oleh dea yang dipanggil semut ! sebelum ini taknak bunuh bukan sebab kesian . tapi . setiap kali saya baring di bawah . saya akan melihat dea berjalan beramai ramai sambil bercumbuan . sambil saya menyanyi lagu enjit enjit semut macam dalam hantu kak limah balik kampung . saya berasa kagum melihat mereka . yela . semut . kan binatang yang rajin . dan kadang kadang saya melihat mereka sampai tertidur . kunun kunun dea adalah semut semut yang mendodoikan saya . ce bayangkan . ce bayangkan .*sambil muka comey macam kanak kanak tengok semut* comey kan . har . har . har . 


Nenek berkata : dan dengan perasaan penuh benci dan muka bengis . nenek bunuh mereka semua menggunakan spray sanitizer dettol !*sambil buat gaya macam promote barang* memang rasa macam bijaknya la hai nenek ni . abes tu spray risect takde cu . . . . nenek kan duduk seorang diri di sini . . . . kalau ada atuk mestila atuk yang bunuhkan . . . . semburan yang pertama . ok . semut mati . dengan rasa gembira hati nenek sembur banyak banyak spray sanitizer dettol itu pada semut . penat nenek terbongkok bongkok cari rumah semut . sampai keluar bilik nenek cari . sampai cucu cucu yang ada di rumah nenek ni tertanya tanya apalah yang nenek buat . nenek ni dah tua cu . . . . tak larat . . . . huk . huk . huk . batuk pulak . bila dah bunuh semua semut nenek pun kemas la . sapu sapu . lap lap . rajin pulak nenek hari ni . nenek ni dah tua . . . . buat kerja sikit rasa letih . dah tertido atas lantai . . . . tiba tiba . nenek rasa sakit di bahagian kaki seperti ada gigitan membalas dendam . sambil tercari cari manala cermin mata nenek ni . cis ! semut semut tadi datang kembali . tak guna punya semut ! kali ini lebih membawa tentera yang ramai . arrrgggghhhh ! ! ! nenek rasa tensen dengan semut ! demmmm !*gila hebat nenek pandai cakap demmm*:p


Rasa macam buat story telling pada cucu cucu sebelum tidur la .


Oh ! mesti saya bakal menjadi nenek yang comey dan penyayang bila dah ada cucu nanti .
*sambil angkat angkat kening*


Memang pengsan kalau ada nenek begini .


KAH . KAH . KAH .


Macam banyak masa lapang je kan saya buat entry begini time time exam .


Padahal esok paper OOSD yang aish . . . .


Semut punya pasal la ni .


Menci tau !


T____T


eh . eh .

p / s : i miss u . hahaha .
aku jujur ni . 

la la la la la la la la ~ ~ ~ 

Wednesday, April 27, 2011

  dup dap dup dap

Petang ini akan bermulanya perjuangan seorang budak perempuan . budak perempuan yang asek maen dan sejak akhir akhir ini mula serius dengan hidupnya . semoga dipermudahkan untuk menjawab dan mengingati . apapun yang jadi . kolej tak dapat ke . kad bank rosak ke . IC rosak ke . pasport tak berjaya buat lagi ke . yang penting kena sentiasa senyum walaupun tak berapa nak ikhlas . tapi still bengang dengan kolej . ggggrrrr . . . . redha itu lebih menenangkan kerana Allah akan permudahkan jalan untuk orang orang yang sabar . rasa jantung berdegup luar biasa dari yang biasa . mungkin neves nak jawab soklan . atau neves petang ni nak kuar duet banyak makan pizza hilang stress . agagaga . . . . 






Budak gila meroyan dengan tudung baru memang begini . asek nak pakai tudung baru walaupun banyak lagi tudung boleh dipakai . motif gambar saja nak tunjuk pada azrinda bunaim yang azriyani bunaim nampak ayu kan pakai tudung ni .*sambil mata kelip kelip* tapi kan saya rasa macam dah dewasa la bila melihat gambar gambar di atas . macam perempuan perempuan yang alahai . . . . tapi masih meminati katon seperti kanak kanak . entah bila nak insaf pun taktaula . dan kadang kadang saya terlupa umur saya sudah hampir mencecah 20 tahun . har . har . har . eh . eh . harus saya terima kaseh pada orang yang buat hari semalam saya kembali tenang setelah serabut dengan banyak benda yang jadi . terima kaseh ye azrinda bunaim . terima kaseh kerana menjadi kakak yang memahami saya . terima kaseh juga kerana memberi semangat kepada saya . eceh ! konpem awak rasa geli baca semua ini . tapi saya rindu la zaman zaman kita bergelak ketawa macam orang gila . tapi bila awak dah kawen saya dah takde kawan gelak kuat kuat di rumah . oh ! saya betul betul rindu awak . peluk cium sambil nanges . :p awak mesti touching kan baca entry saya ni . jangan nanges ok . HAK . HAK . HAK .



Basyah azriyani bunaim !


:)

Sunday, April 24, 2011

  diam.diam.dengar ni.

Shuuuuuutttttt !


Diam . diam .


Ada nenek nak cakap ni .


Nenek ? ? ?


Tengok jela nenek muda di bawah ni .


Sibuk nak masuk dalam blog jugak .


Dah la over gambar nak besar .


Menci tau !


: : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : :


: : : : : : : : : : : : : :




HAK . HAK . HAK .


Macam nenek nenek kan muka saya .


Cepat cakap tak !


Touching la camni .


Belum kawen lagi tau !


Ehem . ehem .


Hari esok bakal bermulanya hari pertempuran .


Maka .


Nenek nak mengucapkan . huk . huk . huk .


Buat cucu cucu di luar sana .




Nenek pun nak kena jawab final macam cucu cucu jugak .


Tapi bukan esok .


Dua hari lagi .


Sama sama la kita berdoa semoga dipermudahkan menjawab soalan .


Amin .


Nenek tak sabar nak habes final .


Nenek nak balik jumpa datuk !


Datuk ? ? ?


Datuk manentah .
*sambil mata juling*




notakaki : kredit to tasha sebab bagi nenek cuba spec . terima kaseh cu . . . . kih . kih . kih . rasa rindu nak pakai spec . sebab selalu pakai contact lens sampai tidur pun lupa nak bukak . aish . . . . nenek yang tak sedar diri rabun ! :p


Saturday, April 23, 2011

  entry kucar kacir

Pagi ini saya berjaya stay up . tahniah azriyani bunaim !*sambil tepuk tangan* itupun setelah diberi ganjaran mcd . har . har . har . kalau tiada makanan . mungkin sudah tidur pada jam 2 pagi tadi . nampak sangat mengada kan . saya bukan mengada . tapi ada sedikit manja dan gedik . orang cakap . bukan saya cakap . hak . hak . hak . rasa nak ketawa terbahak bahak . geli ! tapi kan sebenarnya harus seorang perempuan itu punya sifat sifat begini . baru la keperempuananmu terserlah . hiks . tapi bukan manja yang mengada ngada . tapi manja pada certain perkara dan sesuai dengan keadaan atau masa . kalau memanjang nak manja . memang rasa kau dah kenapa ? ? ?


Entah kenapa tiba tiba cakap benda benda begini . mungkin sebab saya terpikir kenapa orang cakap saya manja ? ? ? ggggrrrrrrr . saya garang ok . kadang kadang kita tidak perasan ada orang memerhati gerak laku kita . hu ha hu ha . naaaaaahhhh . ada orang cakap kita ketawa sampai nampak gigi geraham belakang sekali . ops ! terus tutup mulut kalau ketawa . kalau hu hu hi hi . ada orang cakap kita buat buat ayu atau kata sejenisnya control ayu pulak . sentap sejibik ! kalau senyum senyum kambing cakap pun suara manja . ada orang cakap kita ni mengada manja lebih . terus merajuk taknak kawan dengan orang tu . jadinya wajibla kita menjadi diri kita yang sebenar walaupun orang cakap kita bajet hot . har . har . har . awak jeles kan sebab saya hot dari awak ? whatever ~ ~ ~*gaya gedik annoying* 


Untuk saya . seorang perempuan itu tidak salah jika dea punya sifat manja . sifat gedik . atau sifat control ayu . tapi yang mmbezakan hanyalah bagaimana cara dea menyesuaikan sifat sifat ini pada keadaan dan masa yang tertentu . paham tak apa saya cuba cakap ? camni . camni . contohnya . kalau pergi ke sebuah majlis perkahwinan atau kenduri  doa selamat . takkanla nak tunjuk sifat original yang kita ni ganas . ketawa hu ha hu ha . tak manis tau . pakai baju kurung dah ayu ayu . sekali ketawa boleh sakit jantung makcik makcik yang dengar . kadang kadang hipokrit dan berlakon itu perlu untuk kebaekan diri dan keluarga . ceit ! harus control ayu . datang rumah orang terus jadi shopan . kunyah makanan terus jadi 40 kali . duduk terus bersimpuh . barulah nampak inilah perempuan yang sesuai untuk anak makcik .*sambil usap kepala* har . har . har . tapi selalunya di depan orang yang kita sayang kita akan menjadi diri kita yang sebenar . macamana kita makan di rumah macam itulah kita makan di depan dea . tapi kalau tang manja tu mesti lebih sikit . depan dea bukan maen manja sampai makan comot pun nak dea lapkan . over tau ! eh ! tak . bukan saya . saya tak pernah . saya makan tak comot . :p 


Kepada lelaki lelaki di luar sana . sebagai seorang perempuan . saya perlu memberitahu . ceeeewah ! macam penting je . kalau nak tackle perempuan . atau ingin mengambil hati gf kamu yang sedang merajuk . tolongla cakap dea chantek . walaupun kamu rasa dea biasa . har . har . har . kejamlah kan kalau kamu rasa dea biasa . semua perempuan chantek ok . bila ada orang yang disayangi cakap kita chantek (perempuan) , dea punya berbunga dalam hati macam ada setaman bunga rose ! sumpah ! saya tak tipu . siapa tak cair dan suka bila orang yang kita sayang cakap kita chantek . cair terus sampai tengah marah pun boleh jadi cool . ok . saya cool . tak suka la marah marah ni . hari ini saya memang chantek kan sayang . . . ? T___T tapi letih jugak kalau ada perempuan yang asek tanya pada bf dea yang dea chantek ke tak . wahai perempuan sekalian . . . . kamu memang chantek . tak tipu . tapi janganla annoying sangat sampai setiap hari nak tanya kamu chantek ke tak . boleh kena kencing manis tau lelaki lelaki di luar sana . kan lelaki ? kih . kih . kih . akhir sekali . apalah conclusion entry ini ? kejap sifat seorang perempuan . kejap cerita pasal lelaki dan perempuan . ah ! saya dah berterabur membuat isi entry . sungguh kucar kacir ! ala kasim . . . . kenapala jadi begini ?*pengsan*





Makin hari macam makin panjang entry saya .


Ya ampun . . . .


Masa untuk saya tidur .


z z z z z Z Z Z Z Z Z Z


:)

Friday, April 22, 2011

  saya rasa cool bila tulis entry ni.

Oh ! bila study week je kepala terus pikir macam macam . macam macam tu contohnya tentang kesedihan atau kenangan . ceh ! macam nak cakap saya tengah sedih kan sekarang . tak . tak . saya tak sedih . betul . :) tapi berpikir akan satu persatu masalah yang datang . bukan masalah . tapi kejadian . ok . saya dah cakap putar belit . bukan . bukan . camni . camni . pernah tak kamu lalui satu masa yang kamu rasa down tentang hidup kamu sampai kamu rasa living is hard ? oh ! demmm ! MakPah mesti marah kalau saya cakap hidup itu susah . macam orang takde iman pulak . MakPah selalu cakap hidup bukan susah . tapi hidup itu memerlukan sesuatu usaha untuk kita keluar dari kesusahan itu . Allah menguji hambaNya tidak melebihi keupayaan hambaNya sendiri . sebab itu jangan tinggal solat dan jangan lupa pada Dea . naaaaahhhh . terus zip mulut dan takot nak cakap living is hard . 


Malam semalam , semalaman saya tidur tanpa rasa bersalah tak bukak buku atau biarkan buku tengok saya . lepas solat Isyak saya terus tidur dan kunun kunun kunci jam untuk stay up study tapi hampeh saya baling hp bila bunyi alarm . dan pagi tadi bangun dengan rasa bersalah yang amat ! sesal dahulu pendapat . sesal kemudian tak berguna . rasa bersalah itu mungkin kurang jika saya tidur tapi buku terbukak di sebelah kepala . baru nampak oh ! budak ini tidur sebab letih study walaupun realitinya budak ini baru bukak buku 30 minit tapi dah ngantok . begini la keadaan saya bila hidup di bilik single dan tiada siapa kacau atau membebel pada saya bila saya tido dan buat buat terlupa nak study . rasa mencik juga duduk di bilik single . but seriously aman dan bilik saya tak bersepah tanpa orang laen . har . har . har . tapi bila sedih . naaaaaaaaahhhhhhhh . nanges sorang sorang dalam bilik sampai kita demam terbaring ada dalam bilik pun housemate taktau . dahsyat kan . ok . keburukan yang jelas dan nyata dan sungguh tak cool untuk dilalui . janganla gedik gedik nak cuba duduk bilik single sem depan kalau kamu rasa kamu bukan seorang yang perkasa atau kata laennya hati kamu itu perlu kental dan tabah setabah saya . ehem . ehem . saya tabah la sangat kan . tabah . tabah . tabah . positif itu perlu .*poyos*


Sebenarnya saya nak buat entry yang saya rindu kawan kawan saya yang dulu . tapi macam dah merepek jaoh dari fokus utama . memang dah selalu berlaku . :p rindu kawan kawan saya yang selalu dengar saya cerita benda benda mengarut sampai ketawa menampakkan keshopanan seorang gadis itu hilang . kawan kawan saya yang suka berpoya poya macam saya . dan yang paling touching . kawan kawan saya yang hantar saya pergi klinik masa saya demam . sob . sob . sob . kawan kawan . sampai sekarang kawan kawan saya masih ingin tau keadaan saya walau saya jaoh dari mereka . terima kaseh kawan kawan . kalau diberi pilihan antara jongkong emas dan kawan kawan . saya tetap pilih kawan kawan walaupun jaoh di sudut hati saya nak jongkong emas jugakkkkkkkkkkk ! boleh bagi kawan kawan sikit . suwit kan . hak . hak . hak .  


dua orang gadis yang rapat dengan saya . anis & isma .

batch diploma .

ini geng ala ala geng bas skola . pergi mana mana semua nak ikut . geng suka gusip jugak !



Kenangan itu takkan berulang .


Tapi kita diberi peluang untuk mencipta kenangan yang indah walaupun kenangan yang tercipta itu takkan sama macam kenangan yang dulu .
*sambil peluk bantal muka romantik*


Hari ini saya rasa saya perempuan yang macam poyo sangat sebab tiba tiba berbicara tentang hidup .


Tengok . tengok . berbicara . menyampah !


Naseb kau la labu . . . . .


Kalau kamu sayang saya sila senyum baca entry ini .


Kalau tak sayang pun kena senyum jugak !


:)

Wednesday, April 20, 2011

  tanya sama hati

Assalamualaikum .


Hai kawan kawan .


Hari ini hati saya macam berdebar debar .


Nak kata ada orang cakap i love u memang takdela kan . har . har . har .


Nak kata dapat carry mark banyak . bersyukur dengan apa yang telah diusahakan .


Nak kata gigi dah tak sakit . bertambah sakit lagi ada la . tapi malas nak layan . 
sukati awak la gigi .


Entah . mungkin hari ini akan buat saya menanges atau tersenyum sorang sorang .


Bak kata MakPah :

 " Kalau mata kanan terkenyit kenyit . ada perkara baek akan berlaku . Tapi kalau mata di sebelah kiri yang terkenyit kenyit . mungkin ada perkara tak baek akan berlaku . Wallahualam . . . . "

Tapi kalau kedua dua belah mata yang terkenyit ?


Maknanya awak ni miang ! gatai ! mengenyam ! gedik ! atau cacat ! hak . hak . hak .


Masalahnya mata saya tak berkenyit .


Tapi hati saya yang berkenyit . eeeyyyuu ~ ~ ~ 


Berdebarnya hati saya macam ada gempa bumi dalam badan .


Berdoa mudah mudahan tiada apa yang buruk berlaku . amin .


Macam rajin je saya update blog kan . hiks .




Ada orang cakap susah nak paham saya .


Susah jugak ke nak paham entry entry saya ?
*sambil muka blur*


Tak sampai kena bukak kamus dewan kan ?


:)

Tuesday, April 19, 2011

  moon!soooo beautiful....;)

Seharian menahan sakit gigi .


Sumpah rasa nak tumbuk orang .


Hanya mampu menahan sakit sambil tekap bantal pada muka sebab rasa sakit berdenyut denyut sampai ke telinga .


Huh !


Rasa dea memang betul betul kaw !


Dah besar gedabak ni bila sakit gigi taktau nak mengadu pada siapa .
*ayat sadis*


Kalau masa kecik kecik dulu bila sakit gigi mak peluk kunun kunun bagi hilang sikit rasa sakit .


Tapi bila dah besar gedabak ni sakit gigi kalau peluk mak rasa macam kau dah kenapa ? ? ?


Dah jaoh jaoh begini peluk bantal jela yang mampu .


Masih bersyukur tak demam gara gara nak tumbuh gigi !


Wahai cik gigi . . . .


Awak tolong tumbuh diam diam takyah buat saya rasa sakit boleh . . . . ?


Argghhh ! ! !


Gigi sakit hilang F O K U S study !


Tapi bila layan movie titanic rasa cool pulak .


agagagaga . . . .




Malam malam begini tiba tiba emosi rindu rinduan pada MakPah datang meluap luap .


Eh . eh .


Saya nampak bulan dari dalam bilik saya la . . . .
*gaya princess cakap dengan prince charming*:p


T_____T


  tooth fairy help me please....

Assalamualaikum .


Hai kawan kawan .


Kunun kunun hari ini bangun pagi pagi nak pergi library . tapi bila pikir kena mandi . terus jadi malas . ceh ! sebab malas mandi terus malas nak pergi library . memang rasa ngada ngadanyeeee awak ni ! lagi beberapa hari dah nak mula final . buku bersepah sepah . tapi macam satu hapa pun tak masuk dalam kepala lagi . mungkin sebab saya belum pergi tengok wayang atau makan sedap sedap bagi mood rajin nak study datang . atau mungkin saya perlu meneruskan niat untuk memotong rambut supaya ilmu lebih senang nak masuk dan tak tersangkut di helaian helaian rambut yang merimaskan . entah teori dari mana ada cakap ilmu boleh tersangkut di helaian helaian rambut . padahal study baru sikit maen game je lebih . demmm ! dea la . dea la ajak saya maen game . pastu kalah bising . pastu cakap game tipu . :p apa la kaedah nak hilangkan rasa malas ni wahai kamu kamu sekalian . . . ?


Dan lagi rasa teruk bila time time study week ni rasa macam orang tengah pregnant mengidam nak makan itu ini . eh . eh . saya  tak . saya tak .T___T kejap rasa nak makan durian . kejap rasa nak makan nasi lemak lauk sambal udang . kejap rasa nak makan orang sebab gigi geraham tengah sakit nak tumbuh lagi . bila sakit gigi semua benda jadi nak marah . lebih rela sakit perut dari sakit gigi sebab gigi sensitive tau ! guna sensodyne pun belum tentu hilang . sampai boleh buat orang tumbuk orang . saya je kot kalau sakit gigi macam nak tumbuk orang . har . har . har . macam gangster je kan . haaa . . . saya memang gangster !*sambil jeling manja* kamu takot tak ? baek takot cepat .*sambil tarik kolar baju*


ini bukan gigi saya . tapi gigi saya macam ini . eeyyuuu ~ ~ ~


Nak senyum pun macam tak ikhlas .


Tapi senyum kan sedekah . . . .


:)

Monday, April 18, 2011

  i lend my ears for you....

Assalamualaikum .


Hai kawan kawan .


Hari ini saya nak cerita tentang sesuatu yang membuatkan saya tersentuh hati . tersentuh hati sampai rasa nak pinjam bahu sekejap boleh . . . ? satu program amal kebajikan di rumah anak yatim telah diadakan pada hari semalam . ceh ! ayat macam dalam karangan skola . hati berdebar debar kau nak pergi rumah anak yatim tu . yela . . . dah lama tak communicate dengan budak budak dan gaya mana la saya nak melayan mereka nanti . dan akhirnya tak sangka saya ni penyayang dan ada ciri ciri keibuan . har . har . har .*muntah darah* 


Sampai saja di rumah anak yatim tu hati benar benar sayu bila melihat budak budak kecil berlari menyambut kedatangan kami . comey dan kiut . tingkatan 1 tapi saiz badan macam budak darjah 4 ! tak ke kecik dan kiut tu ? ? ? ada tu budak umur 5 tahun tapi gaya macam bos . adeh ! budak budak . bila melihat gelagat mereka . hati mula rasa sedih . tapi bersyukur dengan apa yang saya ada sekarang . sebuah keluarga yang sempurna . insaf sekejap . mereka masih kecil . tapi perlu hidup berdikari tanpa ibu dan ayah . bila ditanya seronok tak duduk di rumah itu ? mereka akan menganggukkan kepala sambil tersenyum . dan ada yang berkata masa mula mula duduk di rumah itu hari hari menanges . tapi sekarang sudah biasa . ok . cerita lebih lebih nanti saya yang over touching . kita tengok gambar je ok . biar gambar menceritakan hari yang takkan saya lupakan ini .


alahai . . . .budak lelaki di tengah tengah itu baru berumur 5 tahun . dea la yang macam bos tu . hu . hu . hu .

inilah sebahagian dari mereka .

ini group saya yang best dan kelakar . mereka semua cakap swak dengan saya . tapi saya blurrrr . kesian kan akak ni . aish . . . .

sempat over posing tau !

one of my group member . dea sedih masa saya nak balik . 
saya pun sedih tapi sebab saya gagah perkasa mestila tak boleh nanges depan adik adik kan . he . he . he .



Bersyukurlah dengan apa yang kita ada walaupun tak seberapa .


Kerana masih ramai orang orang yang kurang bernaseb baek di luar sana .


Hargai apa yang kita ada itu akan membuatkan kita lebih bersyukur dengan kurniaan Allah terhadap kita . 


Renung renungkan . . . .


Dan selamat beramal !


Insan yang cemerlang . . . . 


Lahir dari akal dan minda yang cerdas !


Ya . ya .*gaya professor*


:)

Saturday, April 16, 2011

  blog diupdate pengobat rindu.yuhuuuu....

Assalamualaikum .


Hai kawan kawan .


Eh . eh . saya dah ada kembali ? kenapa sebelum ini saya menghilang ? kenapa blog saya private ? jawapannya . saya ingat nak tukar layout blog dan edit segala bagai . tapi tiada masa . saya private dan terlupa nak publickan semula . jawapan macam penipu je kan . :p ok . ok . bila saya dah kembali . sila baca blog saya hari hari . jangan nak bising bising tanya mana saya pergi . macam hot je rasa bila orang tanya kenapa blog private . dah tak boleh baca . penulisan awak kiut tau . bukak balik pleaseeeee . kah . kah . kah . menyampah !*sambil jotos kepala sendiri*


Hari ini saya nak senyum puas puas sebab hari hari sengsara sebagai seorang pelajar sudah berakhir semalam . hari hari sibuk . sibuk macam dea sorang je ada projek . sumpah sibuk . serius saya tak tipu . hiks . sibuk saya tu sampai terjadi satu peristiwa yang saya belum pernah cerita pada orang . takot digelakkan kuat kuat dan menjadi bahan badut untuk ditertawakan . maknanya kamu perlu rasa bertuah sebab dengan tanpa segan silu saya cerita dalam blog dan kamu baca . tak kisah la kamu nak gelak kuat kuat ke . nak gelak sampai guling guling ke . tapi lawak ke ? eerrrkkk ! ! ! ehem . ehem . ceritanya bermula di sini . . . .*sambil muka beria*


Di suatu pagi yang dingin . saya bangun dengan kelam kelibut sebab terlambat untuk pergi menyiapkan projek . walaupun baru pukul 7.30 tetapi untuk saya itu sudah terlambat kerana masa itu amat berharga dan perlu digunakan sebaek mungkin untuk saya menyiapkan projek . bangun terus pergi toilet . dengan kewarasan di bawah tahap kalau kena sepak baru normal . saya mengambil berus gigi dan facial wash . kemudian facial wash itu saya letakkan di atas berus gigi dan dengan lajunya saya terus memasukkan berus gigi ke dalam mulut dan mula memberus . mata mula terpejam untuk mendapatkan feel menggosok gigi . tapi hanya baru satu gosokkan . saya mula rasa pelik . apa ke pelik rasa ubat gigi pagi ni ? ubat gigi sensodyne ke ni ? har . har . har . saya pun mengeluarkan berus gigi dari mulut dan terbeliak biji mata bila melihat ubat gigi berwarna kuning . oh ! demmm ! saya guna facial wash untuk gosok gigi . rasa sadis ok bila gosok gigi pakai facial wash . nasib baek tak guna ubat gigi untuk basuh muka . kalau tak lagi rasa nak sepak muka sendiri kuat kuat sebab muka rasa pijar dan berangin . taktaula nak namakan ini sejenis kesengalan atau lumrah orang yang letih tak cukup waras untuk membezakan ubat gigi dan pencuci muka . kalau cerita pada MakPah mesti beliau akan cakap saya memang suka berangan . kemon la MakPah . hi . hi . hi .





Rindu . rindu . rindu ! pada MakPah .


Kamu rindu saya tak ?


Rindu kamu juga .
*gaya manja mintak kaki* 


T____T


Sunday, April 10, 2011

  BB

Assalamualaikum .


Hai kawan kawan .
*nada ceria . kunun je ceria*


Entry hari ini adalah entry untuk bestfriend . entah kenapa tiba tiba nak cerita tentang bestfriend . semua orang mesti ada bestfriend . tak kisah la bestfriend dea lelaki ke perempuan ke sereyh ke . choyyy ! yang penting dea kawan kita yang paling best dan kita selesa . kadang kadang even kita ada girlfriend or ada boyfriend . kita tetap akan cari bestfriend kita bila kita nak luahkan sesuatu . betul tak ? ke saya je macam gitu ? hiks . dan kadang kadang bestfriend kita boleh jadi girlfriend or boyfriend kita kan . itu namanya chenta bestfriend . ahaks . tapi bergantung pada keadaan . kalau bertepuk sebelah tangan . maka . sila cari orang yang ingin bertepuk tangan dengan kamu . jangan buang masa sedih sedih pada orang yang tak hargai kamu . naaaaahhhh . macam sentap je ayat ini . tapi kita semua tahu . perasaan itu anugerah Allah . dah kalau begitu hendakNya . maka . begitu la jadinya . kun fayakun . 


Suatu ketika dahulu . saya pernah ditujukan dengan satu soklan yang saya menjawabnya dengan penuh confident dan 100 % pasti . ngeh ~ antara bestfriend dan boyfriend . manala kita akan pilih ? macam susah je nak jawab soklan ini kan . untuk saya di usia yang telah matang ini . ceh ! saya memerlukan kedua duanya . bukan tamak . tapi saya memang haloba . har . har . har . ok . ok . serius . tapi tang boyfriend itu . hanya berserah pada Yang Maha Esa . yang bestfriend itu selagi saya boleh menjaga dan menghargainya . selagi itulah akan lahir satu rasa kalau awak susah saya pun rasa susah . kalau awak gembira . saya pun gembira tengok awak gembira .*sambil tutup muka malu* tapi kan . apela kita akan buat bila ada boyfriend yang tiba tiba suruh kita jangan rapat lagi dengan bestfriend kita . mesti kita rasa kenapa awak suruh saya buat pilihan ? dulu masa saya terima awak takde pun saya minta awak buat pilihan antara bola dan saya . antara kamera dan saya . antara kawan kawan awak dan saya . tak aci tahu awak ini ? ? ? tapi bestfriend tak pernah pun suruh saya buat pilihan . malah suruh saya mengalah dengan awak lagi ada . bestfriend selalu cakap ada sebab awak buat saya macam ini . ada sebab awak buat saya macam itu . tak pernah pun burukkan awak atau mengapikan awak pada saya walaupun saya selalu merungut tentang awak pada dea . eh . eh . ayat macam dah terlebih emo . har . har . har . ini contoh je ok . mesti ada kan situasi macam ini berlaku dalam hidup kamu . 


Secara rasional . dan logiknya . ceewah ! bestfriend itu penting dan perlu kita hargai kerana dengan adanya bestfriend la kita menjadi kuat dan gembira dengan hidup setiap hari . kalau dah nama bestfriend . mestila orang itu orang yang paling kita selesa dan kalau boleh apa yang kita ada , kita pun nak dea ada . kan ? tapi bukanla sampai berkongsi boyfriend / girlfriend . nak mati kau kalau jadi macam gitu ? huk . huk . huk . tapi kalau kita ada boyfriend / girlfriend . kita sayangla dea dan hargai dea seperti orang yang betul betul kita perlukan dalam hidup . tak salah kalau kita berterus terang dan berusaha tunjuk yang kita memang sayang dea . penipu kan kalau orang yang tak reti tunjuk kaseh sayang . rasa nak tumbuk kuat kuat je tau kalau ada orang macam ini . T___T kan suwit kalau awak cakap i love u more setiap hari . sejuk hati boyfriend / girlfriend awak walaupun tengah gaduh . har . har . har . tapi jangan lupa sayang yang kekal hanyalah sayang pada Yang Maha Esa kerana Dea yang menciptakan dan melahirkan segala rasa yang ada dalam diri kita . :)   


PENAKUT 
 Tak semua kau rancang akan berlaku
Mungkin nasib tak menyebelahi aku
Entah mengapa engkau yang aku cinta
Mungkin lebih baik kau ku lepas saja

Oh ini tidak adil tidak adil baginya
Ini tidak adil tidak adil bagiku
Ini tidak adil untuk kau bertanya jika aku mencintaimu juga
Tidak adil tidak adil baginya

Kau tak pernah cuba memahami aku
Cinta kau ucap kau tak pernah tunjuk
Dan bila tiba saat aku kehilangan
Beban yang tak pernah kau cuba ringankan

Oh ini tidak adil tidak adil baginya
Ini tidak adil tidak adil bagiku
Ini tidak adil untuk kau bertanya jika aku mencintaimu juga
Ini bukan milikku

Dan aku memang penakut
Mengakui cinta kepadamu
Seribu kali ku cuba ucapkan
Bila bersamamu
Kau bukan milikku
Dan engkau pun tahu
Kau bukan milikku









kalaukamukepobacaini : tiba tiba mood taknak makan nasi dah menyerang . tapi mood untuk selalu makan coklat dan benda benda tidak sihat telah datang dengan gembiranya . dalam bilik saya rasa macam dah jadi kedai cikedis . ehem . ehem . btw . terima kaseh ye bestfriend sebab call saya malam tadi .*tiba tiba* ;)


Saturday, April 09, 2011

  banyak cakap

Assalamualaikum .


Hai kawan kawan .


Walaupun hari ini hari sabtu . tapi saya rasa hari ini akan menjadi seperti hari isnin ! hari untuk buat projek . hari untuk hafal french . hari untuk buat poster . hari untuk serius dan jarang bergelak ketawa .*tipu sangat* tapi yang lebih merisaukan dan membimbangkan . ceh ! bimbang . adalah projek computer security yang bayang bayangnya pun masih belum nampak . tapi hari isnin sudah mau present . tak ke memang kritikal keadaan saya sekarang ? ? ? tapi sesungguhnya saya masih tidak sedar dan esok hari bakal menanges seperti budak kecik tak siap kerja skola dan taknak pergi skola .*sambil baling segala stationery* har . har . har . 


Tiba tiba teringat zaman kecik kecik dulu . saya lebih dijaga oleh Uncle Bun kerana MakPah bekerja dan Uncle Bun seorang polis yang masa kerjanya adalah shift . dulu saya panggil abah kadang kadang kerja pagi .  kadang kadang kerja petang . kadang kadang kerja malam . dan kadang kadang abah malas nak pergi kerja .*offday* tapi yang saya paling suka bila abah kadang kadang malas nak pergi kerja sebab boleh hantar dan amek saya dari skola . saya tak suka naek bas sebab selalu kena berdiri ! penat tau ! dahla ramai budak budak laki yang suka maen tarik tarik beg budak pompuan yang berdiri dalam bas . dan saya selalu terkena . tak suka ! tak suka ! tak suka tau !*sambil hentak kaki* eh . eh . ini bukan cerita utama . cerita utamanya adalah saya pernah pergi ke skola sambil nanges nanges sebab tak siap kerja lukisan . dahla saya paling tak suka melukis ! mewarna je saya suka . tapi kerja lukisan yang ini bukan melukis . tapi mngecop ! ala . . . . yang pakai kentang la . star fruit la . carrot la . last last Uncle Bun yang buatkan lukisan itu . sambil Uncle Bun masak . Uncle Bun buatkan bintang pakai kentang untuk saya . suuuuuwit kan !*sambil hug Uncle Bun* kalau saya tak reti english pun Uncle Bun yang ajar . sebab Uncle Bun pandai english . pandai speaking lagi hebat dari saya .*thumbsup* tapi kalau MakPah kan selalu ajar saya mengaji sampai saya nanges tersedu sedan . naaaaaahhh . . . . setiap hari bila tiba je nak maghrib saya la orang paling takot untuk mengaji sebab MakPah garang . cubit cubit tau . sakiiiit . . . .


Tapi bila dah dewasa macam sekarang ni . bila susah sikit dah mengeluh . bila susah sikit buat assignment . rasa nak berhenti belajar . belajar memangla susah kan . kalau nak senang pergi belajar ABC je . ceh ! kunun sedapkan hati . setiap kali MakPah telefon MakPah mesti cakap macam ini :

" Mak tau kamu belajar susah . tapi kamu kena kuat . tabah . teruskan semua ini . benda akan jadi senang kalau kita selalu berusaha . Mak duduk rumah ni pun rasa susah . bla . bla . bla . bla . bla . " MakPah bebel sampai saya rasa sedih dan rasa bersalah sendiri . 

Naaaaaaahh . siapalah tak terpana bila mak mak kita dah mula buat ayat sedih sedih nak bagi kita kuat dan insaf kan . keputusan saya nak ambil short sem pun tidak mendapat persetujuan dari MakPah kerana masalah masalah tertentu . tapi mungkin ada hikmah untuk semua ini . balik cuti . jual kueh depan rumah . dah kaya boleh pergi umrah . ngeh ! dan kamu kamu yang teringin sangat nak jumpa saya pada cuti nanti boleh buat appoinment dengan saya mulai awal bulan 6 nanti ok . tapi appoinment appoinment itu semua mestila dibuat melalui MakPah . kah . kah . kah . MakPah garang tau . saya pun kadang kadang takot . :p 





kepokepo : saya tau kamu sengaja tersalah hantar mesej pada saya kan . taktik kamu tu kadang kadang saya buat pada kamu jugak . ops ! kamu nak bagitau keadaan kamu kan ? atau kamu rindu saya ea ? :p takpela . saya doakan kamu berada dalam keadaan baek dan dilindungi Allah sentiasa . amin . ada sebab saya bersifat kejam pada kamu . :)


Thursday, April 07, 2011

  @-@




Bila rasa sedih hanya diri sendiri yang tahu bagaimana rasa itu .


Bila rasa ingin menanges seboleh boleh mata menahan air mata dari mengalir .


Bila rasa sedih . . . .


Hanya memohon agar diberi kekuatan dengan semua ini .


InsyaAllah . . . .


Allah akan permudahkan semua ini .


Kita merancang Allah menentukan .


Kuat !


Kuatkan hati kamu seperti mana kamu cuba kuat untuk diri kamu sendiri wahai azriyani bunaim sayang . . . .



Monday, April 04, 2011

  macaron pleaseeeee T___T

Assalamualaikum .


Hai kawan kawan .


Hari ini mood nak senyum chantek chantek .


Nak kata menang Anugerah Bintang Popular .


Jaoh panggang dari api la kan .


I bukan artis .


Tapi Remy Ishak ada menang tau malam tadi .
*tiba tiba*




Nak update panjang panjang tapi tak cukup masa .


Tipu sangat .


Eh . eh . 


Kamu pernah makan biskut macaron tak ?


Betul ke saya eja ?


Ala . . . . biskut yang wane wani tu . . . .


Camni . camni .




Kat mana la saya boleh beli biskut itu ?


Teringin yang amaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat ni . . . . .
*sambil telan air liur*


T_____T


Saturday, April 02, 2011

  kritikal ! ! ! !

Assalamualaikum .


Hai kawan kawan yang chantek . gojes lagi entah macho . 
*tiba tiba*


Saya seorang student . saya seorang student . saya seorang student . saya juga seekor kelawar yang berjaga di malam hari tapi tidur di siang hari sampai mata lebam . lepas itu terpaksa tepek segala bagai krim taknak bagi lebam . lepas itu saya rasa gemok sebab makan benda benda yang kunun kunun boleh buat saya berjaga di malam hari . lepas itu bila timbang saya rasa timbang itu tipu dan terus sentap taknak timbang lagi . dan  di saat saat kritikal ini perkataan stress itu perlu dijaohi walaupun kadang kadang rasa ape kejadah la projek ni semua susah sangat ! sikit sikit coding . sikit sikit command . sikit sikit buat system . sikit sikit hack computer . ok . saya student network yang bijak . bijak walaupun sekarang rasa down dengan projek yang masih banyak tunggu giliran . 


MakPah cakap kalau kawen pun akan ada stress . kalau kerja pun lagila stress . maknanya saya kena gigih . perkasa . lagi tabah untuk semua ini kerana ini adalah salah satu kehidupan yang seronok sebelum saya mencapai usia tua .*ayat sedapkan hati* har . har . har . tak sabar nak final . tak sabar mau pulang . tak sabar nak jalan jalan pergi Langkawi dengan MakPah . balik cuti terus dapat pakej percutian . terharu tau . terima kaseh MakPah ! ibu . ibu . . . . engkau la ratu hatiku . ok . nampak sangat mood ngada ngada dah datang . demmmm ! 



gambar ini hanya sebagai hiasan menyedapkan mata .